PaedDr. Zdeněk Peša | Zdeněk Peša
522
post-template-default,single,single-post,postid-522,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Zdeněk Peša

PaedDr. Zdeněk Peša

 

Narozen: Prostějov, (1963);
Manželka: Dagmar, učitelka
Děti: Robert; advokát

Vzdělání: ZDŠ Olešnice, Gymnázium Boskovice, Pedagogická fakulta UJEP Brno, obor Učitelství 1. stupně základní školy, Specializační studium speciální pedagogiky Filozofická fakulta MU Brno, Státní rigorózní zkouška Pedagogická fakulta UJEP Brno

Zaměstnání: učitel 1. stupně ZŠ Olešnice, zástupce ředitele, starosta obce, města (7. volební období);

Nejvíce si jako dlouholetý starosta cení: získání titulu Vesnice roku 1999 ČR pro Olešnici a získání statutu města ve stejném roce. Obnovu povodněmi poničené Olešnice v letech 2002 a 2006 a následné vybudování protipovodňových opatření, která byla komplexně dokončena v r. 2016. Rozvoji města v souvislosti se vstupem do EU – velmi rozsáhlého čerpání dotací. Zejména v oblasti školství, rozvoji turistického ruchu např. ski-areál, muzea strašidel a historických vozidel a dalších oblastí. Toho, že město Olešnice má své místo na mapě i v povědomí širokého okolí. Toho, že občané mohou být na své město právem hrdí. Toho, že jeho práce pro veřejnost a pro Olešnici byla oceněna zvolením do funkce starosty, a to dokonce 7x.

 

SOUČASNÉ PŮSOBENÍ:

  • starosta města Olešnice: 7x zvolen na kandidátce sdružení nezávislých kandidátů,
  • místopředseda Jihomoravské organizace Spolku obnovy venkova ČR,
  • předseda Dobrovolného svazu obcí Olešnicko,
  • předseda předsednictva MAS (místní akční skupiny) MAS Boskovicko Plus
  • člen  Vědecké rady Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně
  • člen Regionální stálé konference pro území Jihomoravského kraje

 

DŘÍVĚJŠÍ VEŘEJNÉ FUNKCE:

  • člen zastupitelstva Jihomoravského kraje (2000-2004, 2012-2016),
  • místopředseda výboru pro vzdělávání Zastupitelstva Jihomoravského kraje
  • předseda Komise pro výchovu a vzdělání Rady Jihomoravského kraje,
  • místopředseda Komise pro zemědělství a rozvoj venkova Rady Jihomoravského kraje
  • člen výboru zastupitelstva Jihomoravského kraje pro regionální rozvoj
  • předseda krajské organizace Spolku obnovy venkova Jihomoravského kraje

 

PUBLIKAČNÍ ČINNOST:

„Dějiny olešnické školy“ (1993), autor prvních regionálních učebnic prvouky a vlastivědy v ČR – Prvouka pro 3. ročník ZŠ Olešnice „Olešnice a okolí“, „Čítanka vlastivědy pro žáky II. stupně ZŠ a odborného učiliště v Olešnici“ (1994), Vlastivědná publikace „Olešnicko“ (1995), „Pověsti města Olešnice a okolí“ (2000), „Olešnická škola“ (publikace k 100. výročí otevření Měšťanské školy v Olešnici, r. 2005, „Mikroregion Olešnicko“ – publikace o mikroregionu Olešnicko a jeho turistických zajímavostech (2005), „Pověsti a pohádky od Svitavy od Svratky“ (kniha pro děti), (2010). Vedoucí autorského kolektivu „Čítanka vlastivědy Boskovicka“ (2012), „Čítanka prvouky Olešnice“ (2012), První světová válka a soudní okres Kunštát (2014), „Zapomenuté Pohádky“ (2016), „Město Olešnice – kapitoly z historie“ (2016), „Město Olešnice – kapitoly z historie školství“ (2017). „Město Olešnice – kapitoly z historie školství“ (2017), „Pověsti z Boskovicka“ (2021)

Jako recenzent spolupráce v období 1996-2001 s ministerstvem školství při posuzování nových učebnic (Prvouka, Vlastivěda a Přírodověda – nakladatelství Alter). Autor řady novinových článků a příspěvků do časopisů, turistických průvodců, scénářů vlastivědných a turistických filmů apod.